Den kærlige hilsen fra Johan

Jeg kender ikke meget til Erik ten Hag (endnu, må jeg hellere tilføje), men med de præstationer Ajax Amsterdam aktuelt leverer på fodboldbanen er det umiddelbart på tide, at man føjer ham til listen over overordentligt interessante trænere på den internationale scene.

Ingen ved jo i dag om det også lykkes Ajax at nedlægge Juventus resultatmæssigt – lige som de åd Real Madrid med slående fodboldmæssig overlegenhed. Men det må stå klart for alle fodboldelskere nu, at Ajax Amsterdam, med Erik ten Hag i cheftrænerstolen, er i færd med at skabe det mange vil kalde et internationalt fodboldmirakel i verdensklasse. Rent fodboldmæssigt har både mægtige Real Madrid og mægtige Juventus, over foreløbig tre kampe, således været udsat for en decideret fodboldlektion af opkomlingene fra den gamle hollandske storklub. Opkomlinge, som de fleste ikke engang kan huske navnene på endnu. Det er meget tæt på, hvis ikke en 100% realitet, at Ajax lige pludselig igen præsterer fodbold på niveau med de allerbedst spillende fodboldhold på kloden (inkl. FC Barcelona og Barcelona-sønnen Guardiolas Manchester City – som jo faktisk begge har tydelige Ajax-tråde i dna´et).

Der er noget ganske særligt interessant ved denne genrejsning af netop Ajax Amsterdam – som jo i mange år har lignet en skygge af sit gamle jeg, og som kun har hængt fast i toppen af hollandsk fodbold, fordi netop hollandsk fodbold helt generelt ikke længere hører til den europæiske 1. klasse. Det er jo således sådan, at Ajax Amsterdam er uløseligt forbundet med navnet Johan Cruyff. Ajax var hans barndomsklub for det første, men det var også der han først forløste sit enorme talent og blev verdens bedste fodboldspiller – og senere verdens mest berømmede og visionære træner, som siden rejste til FC Barcelona – både som spiller og træner – og derfra opnåede status som den vel største legende blandt legender.

Erik ten Hag er ikke en reinkarnation af Johan Cruyff selvfølgelig. Men det er tydeligt for enhver med indsigt i alle Johan Cruyffs bærende værdier og filosofier, at dette fremstormende Ajax-hold er et nænsomt rendyrket produkt af netop Johan Cruyffs tankesæt. Man kan se det i øjnene på hver af spillerne, man kan se det på sammenhængskraften og tilstedeværelsen i alle spilsituationer, man kan se det på graden af afklaring, man kan se det på den aggressive bevægelse uden bold kombineret med den nærmest overdrevne ro på boldholder, man kan se det på den konstante finjustering af de indbyrdes afstande mellem spillerne, man kan se det på den helt utrolige frække, fascinerende og fornemme sans for relationel finesse, som spillerne åbenlyst føler sig både inspireret og fri til at eksekvere i enhver spilsituation, Man kan se på den nærmest hidsige men alligevel fuldstændig cool ærgerrighed i det bedste genpres jeg har set i nyere tid. Det er ganske enkelt smuk, smuk fodbold som ingen sand fodboldelsker kan undgå at føle sig totalt opstemt og glad i låget over at overvære. Det er passion, glæde og ærgerrighed, når det klinger mest positivt og rent.

Når man har fulgt fodboldens snørklede udvikling i en menneskealder, så er det stærkt iøjnefaldende hvordan spillestile, træningsmetoder og meget andet fodboldrelevant bølger frem og tilbage mellem forskellige trends og trosretninger over tid. Det gør den logisk set fordi vidt forskellige profiler på specielt trænersiden altid vil blive fulgt af et større eller mindre antal disciple – ganske som det er med religion og meget andet trosbaseret.

Også i Ajax Amsterdam har man, trods fordums storhedstider under Rinus Michels og Johan Cruyff, valgt at gå andre veje i de senere årtier – selv om man dog har fastholdt det tekniske præg i klubben. Men hvad nu hvis det forholder sig så såre simpelt at essensen af Johan Cruyffs fodboldfilosofi stadig er den egentlige rendyrkede sandhed om optimal forløsning af menneskets evne til at spille fodbold? Hvad nu hvis det hold i verden der bedst formår at følge Johan Cruyffs meget logiske og enkle anvisninger om forvaltning af spillernes ypperste potentiale også pr. definition vil være blandt verdens allerbedste? Hvad nu hvis det er i den type fodbold den sande passion og lidenskab ved spillet er indlejret? Hvad nu hvis den type passion aldrig lader sig slukke, hvis blot den får ilt og pleje hver dag?

Har vi så måske fundet (eller genfundet) den eneste universalnøgle til at løse frafaldsproblematik, 1. kvartalsproblematikken, manglende spilkvalitet generelt og meget andet af det, der plager f.eks. ungdomsfodbolden i Danmark..??

Jeg hører til dem, der tror det. Jeg hører til dem der tror, at Erik ten Hag er på vej op blandt de internationale stjernetrænere, fordi han besidder evnen til at lytte, forstå og omsætte hjørnestenene i Johan Cruyffs menneskelige, intelligente og helt utrolig enkle tilgang til fodboldspillet. Evnen til at lytte og reflektere bliver aldrig overgået – selv om den i visse vildfarne tider kan være bortdømt som umoderne. Den fejl har blandt andre Ajax-ledere og Ajax-trænere tidligere begået – bl.a. antydet af, at Johan Cruyff tilbage i 2015 forlod en post som rådgiver i Ajax Amsterdam med en konstatering af, at hans vision blev forsømt og underkendt. Det nuværende Ajax-holds fremmarch er derfor endnu et eksempel på, at de største ofte bliver allerstørst, når de har forladt denne jord.

Det ville være en vanvittig smuk og kærlig hilsen fra fodboldhimlen, hvis Ajax Amsterdam, med det mest rendyrkede Cruyff-præg set i mange, mange år, tager de næste skridt i Champions League med, inden holdet givet vis bliver rippet af millionhandler på stribe fra næste transfervindue.

Tillykke til Ajax Amsterdam, til Erik ten Hag og til spillerne for at have forstået og vist, hvad god fodbold faktisk handler om.

Har du lyst til at læse lidt om min tilgang til ungdomstræning, stærkt inspireret af netop Johan Cruyff, så køb evt. min bog, Street Possession, her https://street-possession.dk/shop/. Den har som mål at give dig inspiration til skabelse af spilstærke og spillelystne fodboldspillere på alle niveauer – og, ikke mindst, fastholde ungdommen i sporten.

Hør evt. også radioindslag fra ultimo 2018 her: https://www.youtube.com/watch?v=DrudEMN3dQk

Rigtig god vind til fodboldfolket derude!

/Henrik Mølbjerg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi holder dine data private, og deler dem kun med tredjeparter, der gør denne ydelse mulig. Læs vores privatlivspolitik.
Skal afkrydses: *

Scroll to Top